Voor een bestaande vrijstaande woning heb ik een ontwerp mogen maken van een achteruitbouw.
De woning maakt oorspronkelijk onderdeel uit van de "talud woningen" van het woningbouwproject "Perspectief" en is gebouwd in 1996-1997.

Om zoveel mogelijk lichtinval te behouden in de woonkamer, is gekozen voor een brede schuifpui in de achtergevel van de aanbouw. Bij het ontwerp is ervoor gekozen om de bestaande markante schuin aflopende gevel te handhaven. De zijgevels van de HSB aanbouw sluiten daarom schuin aan op het bestaande gevel metselwerk.

Omdat de woning is gebouwd op een talud, is het straatpeil lager dan de tuin aan de achterzijde. Dit is bij het tekenwerk in het 3D model verwerkt.
De buitenwanden van de begane grond zijn ter hoogte van het talud uitgevoerd als geïsoleerde kelderwanden, die tevens als grondkering dienen.

Naast het bouwkundige tekenwerk, heeft Bouwbureau Wedekind voor dit project ook de constructieberekeningen voor de aanbouw gemaakt. De fundering van de aanbouw bestaat uit een paalfundering waarbij gebruik gemaakt wordt van stalen buispalen. Deze kunnen bij de uitvoering met een kleine heimachine in de grond worden geslagen.

We gaan ervan uit dat de aanbouw een vergunningvrije uitbreiding is. Voor de zekerheid hebben we een Principeplan ingediend om dit toch door de gemeente te laten toetsen.
Meer informatie over vergunningvrij bouwen is te lezen in de BZK Publieksbrochure vergunningvrij bouwen.

2023-12-15_Perspectief_Zeewolde_aanbouw
3D Impressie aanbouw achtergevel

2023-12-15_Perspectief_Zeewolde_achtergevel
Tekening achtergevel met aanbouw

2023-12-15_Perspectief_Zeewolde_zijgevel
Tekening zijgevel met aanbouw

2023-12-15_Perspectief_Zeewolde_doorsnede
Tekening doorsnede aanbouw

2023-12-15_Perspectief_Zeewolde_detail-dakrand
Tekening detail dakrand aanbouw aanbouw